Persediaan Menuju Akhirat [Part 2]ا سلام عليکم ورحمة الله وبرکاته

بسم الله الرحمن الرحيم

Kaifa haluqum ya antum? Semoga antum berada didalam keadaan sihat dan dirahmati Allah S.W.T selalu. Asif kerana seringkali tiada kesempatan untuk update blog ini memandangkan sentiasa sibuk dengan assignments that never ends.. hee.. Alhamdulillah syukur pada subuh yang tenang ini, aNa dapat meluangkan masa sedikit untuk post another new entry which is a sequel to the entry Persediaan Menuju Akhirat [Part 1].. Tafaddhal qiraah..

- Bila berlakunya Qiamat -

Tiada di dalam Al-Quran mahupun hadith yang menceritakan mengenainya. Allah S.W.T merahsiakannya dari pengetahuan segala makhlukNya. Sehinggakan malaikat sendiri tidak tahu mengenainya.

Pernah malaikat Jibril datang berjumpa dengan Rasulullah menceritakan tentang hal Qiamat. Bila Rasulullah bertanya bilakah bilakah berlakunya peristiwa Qiamat, Jibril menyatakan ia tidak tahu. Hanya Allah S.W.T Yang Maha Mengetahui. Cuma ia menceritakan apakah tanda-tanda Qiamat.

Firman Allah S.W.T:

"Hari Qiamat adalah merupakan salah satu bukti kekuasaan Allah. Allah boleh mematikan makhluk ini dan menghidupkannya semula. Kepunyaan Allah lah segala makhluk di bumi dan di langit." (Surah Al-Hajj: ayat 6)

Katakanlah: Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan." (Surah Al-Jumu'ah: ayat 8)

Hanya Allah S.W.T sahaja yang mengetahui bilakah berlakunya Qiamat. Ketika peristiwa Israk dan Mikhraj, Rasulullah melihat umur dunia ketika itu seperti seorang perempuan tua yang tersangat uzur. Ini menandakan kedatangan Qiamat sudah terlalu hampir. Cuma waktunya sahaja yang tidak diketahui.

Ahli sains Barat cuba membuat kajian dan ramalan tentang bilakah akan berlakunya Qiamat ini. Pernah seorang ahli sains Barat berpendapat bahawa Qiamat akan berlaku di tahun 1980-an. Ini berdasarkan struktur kedudukan bumi dan perubahan peredaran paksi bumi. Beliau mendapati kedudukan bumi sudah berubah kedudukannya. Peredarannya sudah tidak seimbang. Namun ramalan beliau itu tidak berlaku. Apa yang berlaku hanyalah Qiamat kecil.

- Apakah itu Qiamat kecil? -

Di antara Qiamat kecil itu ialah:

* Berlakunya wabak yang memusnahkan makhluk yang hidup. Seperti wabak taun, keracunan, denggi dan sebagainya.

* Berlakunya gempa dan gegaran hingga menakutkan manusia.

* Banyak berlakunya pertumpahan darah seperti peperangan dan pembunuhan.

* Runtuhnya bangunan-bangunan tinggi.

* Keluarnya kabus.

* Musim sudah tidak menentu waktunya. Misalnya, musim bunga dan musim panas sudah tidak tetap musimnya dan bertukar waktu. Musim bunga berlaku dalam musim panas dan musim panas berlaku dalam musim sejuk.

* Taufan yang memusnahkan dan merosakkan harta benda dan nyawa manusia.

* Banjir kilat hingga memusnahkan nyawa manusia.

* Kebakaran yang disebabkan cuaca yang terlampau panas.

* Timbulnya gejala penyakit yang tidak boleh diubati.

Dan pelbagai lagi peristiwa Qiamat kecil yang sedang berlaku. Namun Qiamat kecil itu berlaku semenjak sebelum 1980-an lagi. Malah sebelum itu sudah berlakunya perkara2 yang disebut diatas.

- Mengapa Allah S.W.T Merahsiakan Bila Berlakunya Qiamat -

Banyak rahsia dan hikmahnya mengapa Allah S.W.T merahsiakan waktu dan masa berlakunya Qiamat itu. Kita sebagai hamba Allah S.W.T tidak dapat mengetahuinya, hanya Allah Yang Maha Mengetahui akan segala-galanya. Pengetahuan Allah S.W.T tidak terjangkau oleh akal manusia.

Mungkin di antara hikmah itu ialah:

- Umat yang jumud -

Jika Allah S.W.T memberitakan tentang bilakah berlakunya Qiamat, ia akan menyebabkan manusia hanya menumpukan kepada masjid sahaja. Sehinggakan sudah tidak mahu membangun. Malah apa sahaja yang hendak dibuat dan dibina dirasa membazir sahaja.

Misalnya seseorang ingin mendirikan sebuah jalan bagi kemudahan manusia. Tentulah dia merasakan untuk apa ia mendirikan ia memandangkan tahun tersebut akan berlaku Qiamat.

Ketika itu manusia hanya memikirkan ibadahnya sahaja. Sehinggakan tidak ada manusia yang mahu berusaha melakukan pembangunan untuk kepentingan manusia itu sendiri. Sedangkan bertamadun dan membangun itu sangat dituntut oleh Islam.

- Terlampau takut -

Manusia yang hidup hampir ke tarikh Qiamat, akan sentiasa merasa takut yang teramat sangat kerana takutkan peristiwa dahsyat yang akan menimpa mereka. Hingga mungkin ada yang hilang pertimbangan dan mengambil keputusan untuk membunuh diri terlebih dahulu. Ini bererti manusia itu akan hilang imannya dan hilang rasa harapnya pada Allah S.W.T. Sedangkan Allah S.W.T sangat suka hambaNya yang hidup dalam beriman dan bertaqwa serta sentiasa ada rasa harap kepadaNya.

- Terlalu Leka -

Manusia yang hidup mungkin 50 tahun lagi sebelum berlakunya Qiamat, tentu akan mengambil peluang untuk melakukan maksiat semahu-mahunya kerana merasakan Qiamat masih lama lagi untuk berlaku. Atau bila manusia sudah tahu bila berlakunya Qiamat, mereka akan merasakan selamat kerana setelah melakukan maksiat, mereka akan bertaubat beberapa hari sebelum berlakunya Qiamat.

Ini bererti muka bumi Allah ini akan dipenuhi dengan kezaliman dan kemaksiatan yang tidak terkawal. Ramailah manusia lemah akan teraniaya dan berleluasalah penyakit masayarakat yang tersangat dahsyat.

Dalam pengalaman hidup kita misalnya, bila sebuah keluarga akan mengadakan majlis perkahwinan salah seorang dari anggota keluarganya. Tarikhnya dua bulan akan datang. Oleh itu, pada bulan pertama, keluarga pengantin hanya membuat persiapan yang ala kadar sahaja atau acuh tak acuh sahaja.

Tapi bila sudah tiba masanya, barulah dia semakin sibuk. Kalau dulu, rumah ditangguhkan untuk mengecatnya, langsir dilambat-lambatkan menggantikannya dan sebagainya, bila sampai masanya barulah kelam kabut untuk buat persiapan.

Begitulah juga dengan Qiamat. Jika diketahui tarikhnya, pastilah dibuat acuh tak acuh sahaja sehingga tiba masanya, barulah sibuk.

- Supaya Manusia Berhati-hati -

Bila Qiamat dirahsiakan, manusia akan sentiasa berhati-hati pabila hendak membuat sesuatu. Walaupun ada golongan yang lalai, namun dalam pada itu, ada golongan manusia yang sentiasa beringat-ingat. Dia akan berusaha kerana Qiamat itu tidak diketahui bila akan berlaku. Dan dia akan istiqamah dalam ibadahnya kerana bimbang Qiamat itu akan berlaku bila-bila masa.

- Supaya Ada Kemanisan -

Bila manusia mengetahui bila berlakunya Qiamat, sudah tidak ada rasa kemanisannya lagi. Misalnya seseorang yang sedang memohon pekerjaan, dia sudah yakin akan diterima bekerja kerana menggunakan orang dalam. Bila datangnya surat yang menyatakan dia telah diterima untuk bekerja, rasa gembira sudah tidak ada kerana dia sudah tahu terlebih dahulu. Oleh itu, kemanisannya sudah tidak ada. Sedangkan orang yang tidak tahu itu akan berasa gembira kerana usahanya telah berjaya.

Begitulah Allah Yang Maha Bijaksana, Dialah yang mengetahui segala-galanya. Allah S.W.T sangat tahu mengapa adalah lebih baik dirahsiakan dari diberitahu kepada manusia. Allah S.W.T yang telah menciptakan sekalian makhluk di dunia ini, maka Allah S.W.T. lah Yang Maha Tahu akan segala-galanya.

Sekian dahulu dari aNa, jazakallah kerana sudi menziarah blog dan membaca entry2 aNa.. Barakallahu fikum..

1 comments:

Mujahadah Al-Knight said...

Assalamu'alaikum...

Tanda-tanda kecil sudah semakin nyata... Ya betul banyak sungguh hikmah tarikh sebenar hari qiamat dirahsiakan... Semua ini adalah untuk kebaikan manusia sendiri juga... =)

21 Disember 2012... Tertanya-tanya juga apakan yang sebenarnya akan berlaku pada tarikh itu? Apakah pentingnya tarikh itu... Bagaimanakah pihak Zionis akan memanipulasikan tarikh itu untuk mengecam ummah Islam ya?

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 ~A Journal of Success~ |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.