Sesungguhnya Puasa itu Mendidik KesabaranAssalamu'alaikum w.b.t

Syukur ke-hadrat Allah kerna masih memberi waktu pada kita semua untuk bernafas dan beramal di bumiNya ini. Kaifa haluqum al aan? Asif for not updating my blog for sometime. Diharap saudara serta saudari sekalian berada didalam keadaan sihat wal-afiah hendaknya. Amiin~ Entry kali ini would be something about fasting and patience. Tafaddhal qiraah~ ^.^

Mengikut sejarah, antara kesan-kesan yang diperolehi oleh orang-orang yang berpuasa ialah kekuatan dalam sifat sabar, iradah (kemahuan) dan keazaman. Ibadat puasa adalah pengawal daripada sifat-sifat buruk yang lahir daripada batin dan juga daripada penyeksaan api neraka.

Rasulullah S.A.W pernah bersabda yang bermaksud;

“Ibadat puasa itu adalah pengawal atau pelindung”.

Allah berfirman di Surah al-Baqarah : ayat 183 yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman, telah difardhukan ke atas kamu ibadat puasa (Ramadhan) seperti mana juga telah difardhukan ke atas umat-umat sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertaqwa”. Menurut bahasa Arab, ‘Taqwa’ berasal daripada perkataan pelindung.

Di samping itu ibadat puasa itu juga mendidik manusia supaya bersifat sabar, yang dengan sifat sabarlah kebiasaannya seseorang itu dapat membentuk peribadi yang bermutu tinggi dan mampu membentuk sebagai pemimpin yang terkenal yang membawa dirinya ke peringkat yang dimuliakan, dihormati serta dikasihi.

Sifat sabar adalah seiring dengan sifat tawakal, sebab orang yang bertawakal mestilah sabar dalam menghadapi tanggungjawabnya dan meneruskan perjuangannya, juga tenang dalam menjalankan urusannya hingga sampai kepada matlamatnya. Allah S.W.T telah menyuruh Rasulullah S.A.W supaya sentiasa bersabar, seperti firmanNya di dalam Surah al-Ahqaf yang bermaksud:

“Maka bersabarlah engkau (wahai Muhammad) seperti mana juga mereka yang kuat keazaman daripada golongan para pesuruh Allah SWT dan janganlah engkau terburu-buru.”

Setiap manusia perlu kepada sifat mulia ini, khasnya di dalam memperjuangkan kebenaran, meninggikan syiar Islam, menyebar ajaran-ajaran aqidah yang benar dan suci serta membenteras kejahatan dan keburukan, sekadar yang mampu.

Amalan mulia seperti ini amat memerlukan kekuatan iradah dan keazaman yang kukuh yang boleh didapati melalui amalan puasa. Dalam hal ini Allah S.W.T telah berfirman di dalam al-Quran yang bermaksud:

“Dan tidaklah sama perbuatan yang jahat dengan yang baik, tolaklah kejahatan yang ditujukan kepadamu dengan cara yang lebih baik, apabila engkau berlaku sedemikian, maka orang yang menaruh permusuhan terhadapmu dengan serta merta akan
menjadi seolah-olah seorang sahabat yang karib (baik hati), dan sifat yang terpuji ini dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang mempunyai kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.”

Sifat sabar yang kuat sahajalah yang dapat menentang segala cabaran dan orang yang bersifat sabar sahaja akan berjaya.

Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud:

“Yang berjihad itu ialah yang menahan dirinya dari dipengaruhi dari kepercayaan dan perbuatan jahat, dengan berpegang teguh dengan agama, dan yang berhijrah (berpindah kepada kebaikan), dan mereka ialah yang menentang (meninggalkan) segala yang buruk.

Demikianlah antara hikmat-hikmat yang diperolehi oleh orang yang berpuasa dengan sabar, jujur dan ikhlas kerana Allah.

Sekian dahulu dari aNa, barakallahu fikum, wassalamu'alaikum w.b.t ^.^

4 comments:

NURA said...

salam sobat
memang puasa mendidik kesabaran juga merasakan penderitaan orang miskin .

ada AWARD sederhana untuk mba,,mohon diterima ya,,di blog NURANURANIKU,sahabat lama di ALJUBAIL.S.A,trims.

Abu Amirul said...

salam nur liza,
nice blog, penuh makna, teruskan menulis.
dijemput ke http://askamakalikada.blogspot.com, tapi tidak seindah blog nur.
harap sudi be my follower and link in your blog.
sekian.

Nur Liza [75] said...

salamun' alayk saudari Nura, syukran jazilan for the award, sgt dihargai. Jazakallah~ ^.^

dan kpd saudara Abu Amirul, syukran jazilan for visiting my humble blog. Insya-Allah will do. Barakallahu fik~ =)

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari pak Karamu

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 ~A Journal of Success~ |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.